top of page
Search

Vilijos Arlauskaitės personalinė fotografijų paroda "ŠIUOLAIKINIS VYRO PORTRETAS"

Parodą galite aplankyti Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, Žygimantų g. 1, Vilnius

Suprantu, kad dabartinių pasaulio aktualijų metu ši naujiena pasimes ir kažin ar bus pastebėta, bet kam įdomu - kovo 3 - balandžio 29 dienomis, Vrublevskių bibliotekoje bus atidaryta mano darbų paroda “Šiuolaikinis vyro portretas”. Šioks toks žodžių žaismas - parodoje bus eksponuojami vyriški portretai, tačiau kviesiu pažiūrėti giliau ir platesne prasme, nei tik akis paganyti į gražių vyrų portretus.



Portretas svarbus kaip atminties motyvas gali pasitarnauti kaip asmens, vietos, epochos, jos dvasios atminimo konservavimo būdas. Portretas veikia kaip atminties laidininkas ir stimulas, o kartais net ir tam tikras gyvenimo pratęsimas.


Kodėl pasirinktas būtetnt vyriškas portretas?


Nuo Romos imperijos laikų iki Renesanso ir net šių dienų portreto samprata kito. Jame yra daug simbolikos, nuo daiktų iki žvilgsnio ar rankos mosto, reiškiančio statusą, pasiekimus ir pagrindinio veikėjo gerovę. Pagrindinis, o neretai ir vienintelis veikėjas buvo vyras.



Šioje pardoje, autorės kuriamuose portretuose vyras dažniausiai vaizduojamas natūralioje aplinkoje arba stdudijoje, akcentuojant fotografuojamojo AŠ, be jį supančios simbolikos, kuri šiais laikais dažnai butaforiškai sukuria įvaizdį ir statusą. Autorė į vyrą, kaip į portreto objektą, žiūri kaip į žmogų, neskirstydama į kategorijas.


Šia paroda autorė nori atkreipti dėmesį į iššūkius, su kuriais XXI amžiuje susiduria vyrai. Amžiuje, kuriame siekiama lygybės, vis dar vyrauja stereotipai, kad vyras yra šeimos galva, jis turi aprūpinti šeimą, užtikrinti jos gerovę. Vyras turi būti stiprus, daryti karjerą, apginti šalį, o tuo pačiu iš jo reikalaujama lygybės, švelnumo, empatijos, supratimo, išklausymo. Atrodytų, lyg šiuolaikinis vyras turi apimti savyje nesuderinamas, konfliktuojančias savybes.


Siekiant pradėti konstruktyvią diskusiją apie šiuolaikinį vyriškumą, MANTORSHIFT institutas atliko kokybinį tyrimą JAV, JK, Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Jordanijoje ir Irane. Apklausta daugiau nei 200 įvairaus amžiaus grupių ir išsilavinimo vyrų. Buvo nustatyta, kad dažniausiai įgarsinamos penkios pagrindinės šiuolaikinio vyro savybės yra empatiškas, padedantis, patikimas, sąmoningas ir emociškai intelektualus.


Parodos tikslas - pakviesti susimąstyti ir padiskutuoti, koks yra šiuolaikinio vyro portretas.



96 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page